domingo, 7 de diciembre de 2014

Sistemes respiratoris: dels pulmons a les brànquies

Després de resoldre totes les preguntes sobre la respiració del peix, tot i saber que respiren de manera similar a la nostra, hem volgut aprofundir-hi una mica més i saber les diferències entre els pulmons i les brànquies.

Els pulmons
La respiració és el procés pel qual es produeix l'intercanvi de gasos: oxigen i diòxid de carboni. Quan sentim la necessitat de respirar (procés involuntari) els nostres pulmons s'inflen, omplint-se d'oxigen de l'exterior. L'aire entra pel nas i es nateja gràcies a la mucosa nasal i als pèls que hi ha dins de les foses nassals per evitar que entrin partícules de pols. Després l'aire passa per la faringe, va a la laringe i a la tràquia. Tot seguit, l'aire es divideix als bronquis que el condueix cap al pulmó del dret o l'esquerra. Cada bronqui es divideix en tres lòbuls en el cas del pulmó dret i en dos en el cas del pulmó esquerra. Les ramificacions es van fent cada vegada més petites fins que l'aire acaba en unes petites bosses: els alvèols. Aquests estan formats per unes membranes molt fines en les quals es produeix l'intercanvi de l'oxigen i CO2.
Cal dir que en el nostre cas, els pulmons només es troben a la caixa toràcica de l'organisme a diferència de les brànquies que poden estar dins l'animal o fora d'aquest. I a més a més, les dimensions dels pulmons varien. El pulmó dret és més gran que el seu homòleg esquerre degut a l'espai que ocupa el cor.


Les brànquies

La forma que tenen els peixos de respirar és molt similar a la nostra, però el seus sistema respiratori és molt diferent al nostre.  Per començar, les brànquies poden ser internes o externes, això significa que estan protegides dins del cos de l'animal o són fora en contacte amb l'aigua. Els peixos agafen l'aigua amb la boca i l'"empassen"  fins a arribar a les brànquies. En el cas que siguin brànquies externes no és necessari perquè l'aigua flueix automàticament entre les brànquies. Quan l'aigua s'escorre per les brànquies es produeix l'intercanvi d'oxigen nou pel CO2 sobrant. 

Pel que fa a la morfologia d'aquestes, són estructures laminars molt primes i vascularitzades, agrupades en arcs ossis anomenats arcs branquials. De cada arc branquial surten dues files de filaments branquials i cada filament porta una sèrie de laminetes branquials on té lloc l'intercanvi de gasos.


No hay comentarios:

Publicar un comentario