El dia que vam posar els nostres peixos a l'aquari, vam veure que hi havia algunes femelles embarassades i vam decidir posar-ne una, la Mona, a la paridora. La paridora és una mena de caixa de plàstic que s'utilitza perquè les femelles pareixin i els peixos petits quedin aïllats, fora de perill. Quan aquesta pareix, els peixos petits queden en un compartiment inferior al de la mare.
Al dia següent, la Mona havia parit! Hi havia dotze peixos molt petits a la part inferior de la paridora. Vam tornar al cap de dues hores, per veure com estaven els peixos petits i vam veure que només en quedaven sis... la seva pròpia mare se'ls havia menjat! Aleshores, vam tornar a posar la mare dins l'aquari amb els altres peixos.
|
Cries de la Mona |
A partir d'aquest fet, ens hem plantejat un seguit de preguntes....
Per tenir cries què cal?
La nostra resposta: Com que els peixos tenen una reproducció sexual, és necessari un peix mascle i una femella perquè copulin. Després de pensar-hi molt no sabem com els peixos realitzen aquest acte, però creiem que el mascle introdueix un líquid seminal dins la femella que formarà els ous. A més a més, tampoc hem tingut oportunitat d’observar-lo.
Base teòrica: La fecundació és interna, es duu a terme a partir d’una aleta anal anomenada gonopodi que emmagatzema el semen i serveix per introduir-lo dins la femella. Les femelles poden retenir els espermes durant molt de temps, fins i tot poden tenir diferents parts sense la necessitat de tornar-se a aparellar.
Quin és el període de gestació?
La nostra resposta: Hem pogut observar que és un període molt curt, ja que la majoria de les femelles han parit als pocs dies d’estar a la nostra peixera. Creiem que un dels motius pot ser que degut a la mida petita que tenen els peixos, no poden aguantar els ous molts dies a dins la panxa. A més a més, hem observat que les femelles es queden embarassades molt sovint, ja que gairebé totes estan embarassades.
Base teòrica: El període de gestació dura entre 22 i 26 dies i les cries poden néixer durant 3 dies.
Per què creus que no surten ous?
La nostra resposta: Hem observat que quan les nostres femelles han parit, enlloc d’expulsar ous com nosaltres esperàvem, les cries han sortit directament formades del seu ventre. Aleshores suposem que aquests peixos són ovovivípars, és a dir, que els ous s’han format dins la panxa de la femella i en el moment del part aquests es desfan i només en surt la cria.
Base teòrica: Hem pogut confirmar la nostra hipòtesi, ja que com podem veure en aquest vídeo extret de la pàgina http://experimenta.blog.cat/ la femella expulsa una mena d’ous dels quals immediatament es desfan i el peix s’allibera.
part d'un peix Guppy
Per on surten les cries?
La nostra resposta: No hem pogut observar cap part en directe, però suposem que les cries surten pel mateix lloc per on s’expulsen els excrements. De totes maneres, desconeixem el nom d’aquesta part.
Base teòrica: Confirmem la nostra hipòtesi, ja que les femelles ponen els ous en una bossa que tenen a la panxa, on es desenvolupen. Quan els ous esclaten, les cries són expulsades a l’aigua a través de la cloaca.
Com sabem que una femella està embarassada?
La nostra resposta: Hem pogut observar que en una femella embarassada, el volum de la panxa augmenta. A més a més, tenen una taca negra en un extrem de la panxa que desapareix un cop s’ha donat el part.
Base teòrica: Es confirma la nostra hipòtesi però hem descobert a més a més que quan més gran i més fosca és aquesta taca, més pròxim esta el moment del part, i que a vegades fins i tot es poden distingir petits puntets negres en aquesta taca, que són els ulls dels alevins.
Per què només trobem 6 dels 12 peixos recents nascuts?
La nostra resposta: Quan la Mona va parir, vam contar 12 peixos a les 8:00h del matí, però al cap de dues hores vam tornar i només n’hi havia 6. Sabíem que els peixos més grans es menjaven els peixos petits, per això vam posar la Mona, que estava embarassada, al paridera per tal que quan parís els peixos petits no estiguessin en perill. Però, no ens imaginàvem que la pròpia mare es menjaria els seus propis fills. És per això que la vam haver de posar altre cop a l’aquari gran. A més a més, com que no teníem més paridores, no vam poder posar les altres femelles embarassades separades. Suposem que aquestes han parit perquè ja no tenen la taca negra a la panxa i aquesta ha disminuït i no hem vist en cap moment les cries que deuen haver estat menjades pels peixos grans.
Base teòrica: Es confirma la nostra hipòtesi.
Com creieu que seran els peixos quan es facin grans? s’assemblaran a la mare?
La nostra resposta: Els peixos aniran evolucionant fins a tenir la mateixa mida que la mare, però pel que fa als colors creiem que seran diferents, ja que també hi ha material genètic d’un mascle que no sabem com era.
Base teòrica: els peixos assoliran la mida dels adults als tres mesos d’edat. Per tant, pel que fa a la mida, si són mascles mesuraran de 2-3 a 5 cm i si són femelles mesuraran de 5 a 6 cm. Pel que fa al color, si són mascles seran de colors més vius i més variats que les femelles. Hi ha un altre factor que determinarà el color dels peixos i és depèn de la població a la qual pertanyin. Les que viuen en hàbitats on els depredadors són comuns, tindran una coloració menys viva com a mesura de protecció i aquelles que s’enfronten a menys depredadors seran més acolorides.
Fins aviat!